Tapetseringsjobben krever en del utstyr og det er lurt å finne frem alt sammen før du setter igang med selve jobben. I listen under har vi satt opp det man trenger.

 

Sparkelmasse
Man får best resultat når underlaget er helt slett. Sparklemassen trenger du for å fjerne alle hull og ujenvheter i veggen. Skjøtemasse til vanlige rom og våtromssparkel til våtrom.
 
Sparkel
Sparkel er en slags flat skje av metall eller plast som brukes til å fordele sparkelmassen jevnt utover.
 
Sandpapir og slipekloss
Selv små ujevnheter i underlaget kan synes gjennom tapetet. Brukes til å pusse vegg og overflødig sparkelmasse, samt få vekk de aller minste ujenvhetene i veggen.
 
Tapetbord
Stort sett har ikke folk et eget bord til å rulle ut tapeten på. De fleste bruker derfor gulvet, evt at man lager et mer provisorisk bord av to bukker og en treplate. Tapetbord kan også leies hos noen jernvarebutikker og faghandlere. Uansett hvilken løsning du velger er det viktig å dekke til med plast. Ikke bruk avispapir da trykksverte kan farge av.
 
Vater, lasermålr eller lodd og loddesnor
Brukes for å henge tapetet rett. Et lodd kan være så mangt, f.eks en saks du fester i enden på snoren. Vær oppmerksom på at vegger og hjørner ofte kan være litt skjeve, og tapetlengder som justeres i forhold til dem fort kan bli tilsvarende skjeve. Sett merker med blyant fremfor penn.
 
Målebånd eller tommestokk
Det trenger du for å kunne måle opp tapetlengdene.
 
Tapetkniv
Brukes til å kutte tapetlengder og overflødig tapet. Det er viktig at kniven er skarp ellers kan tapetkanten bli frynsete
 
Pensel eller rulle
Trengs når du skal lime. Rulle er best å bruke på større overflater. Det går mye raskere og gir et bedre resultat. Bruk pensel der du ikke kommer til med rullen.
 
Gardintrapp
Mye tryggere enn en stol. Husk at du må opp i høyden minst en gang for hver tapetlengde og sannsynligvis må du du strekke deg en del ut til sidene. En gardintrapp er mer fleksibel og står mye stødigere enn en stol.
 
Svamp
Overflødig lim må tørkes bort med en gang og da er en svamp god å ha. Ikke bruk klut ukritisk. Kluter kan dra med seg farge fra tapetet og gjøre skjøtene stygge.
 
Tapetbørste eller tapetglatter
Meget viktige redskaper som brukes til å presse tapeten jevnt utover veggen samtidig som man fjerner evt luftbobler. Børsten brukes til papirtapet og glatteren til tapeter av andre materialer. Vær forsiktig så du ikke lager riper i tapeten.
 
En god lampe med lang skjøteledning
Et godt lys gjør jobben mye enklere. Du trenger sannsynligvis en lang skjøteledning også ettersom du ikke alltid har tilgang til stikkontaktene på veggen under arbeidet.
 
Plast
For tildekking av gulv evt tapetbord. Søppelsekker som man klipper opp gjør nytten.
 
Bøtte med vann
For rengjøring av svamp og verktøy. Limet kan smitte så husk å bytte vann ofte slik at du unngår limrester i vannet.