Her har vi oppsummert noe av de vi oftest får spørsmål om når det gjelder tapetsering.

 

Hvordan tapetserer jeg rundt vinduer og dører?
Rundt vinduer og dører setter du opp tapetlengden slik at den går litt over karmen, et par cm er nok. Bruk tapetbørsten og stryk tapeten gått ut mot veggen og opp under karmen. Den tapeten som da blir overflødig kutter du bort med en tapetkniv.
 
Hvordan tilpasser jeg tapeten i hjørnene?
Det samme gjelder enten det er ytter- eller innerhjørner. Skjær til tapeten slik at den går litt rundt hjørnet, 1-2 cm ekstra er tilstrekkelig. Neste tapetlengde setter du opp nøyaktig inntil hjørnet. I ytterhjørner kan det være lurt å bruke litt lim både på veggen og på baksiden av tapeten for så og la det trekke litt inn før du presser det sammen.
 
Hva med stikkontakter og lysbrytere?
Det første du må huske er å skru av sikringen hvis du skal tapetsere under kontaktdekselet. Fjern plastdekselet og tapetser på vanlig måte over "hullet". Merk "hullet" med en blyant og skjær langs kanten med en skarp tapetkniv eller barberblad. Skru på plastdekselet igjen.
 
Hva gjør jeg hvis tapetskjøtene spriker?
Skjevheter i skjøtene oppstår som reglel pga underlaget eller limet. Hvis underlaget suger limet ujevnt kan tapeten trekke seg sammen ujevnt og forårsake glipper. En vanlig feil er at man bruker for lite lim langs tapetbane-kanten og da er det en stor risiko for at det blir glipper. Underlaget må grunnes, og helst i samme farge som tapeten. Da synes evt sprekker mindre. Det finnes også fargestifter som kamuflerer skjøtene. En skjøterulle er et verktøy for pene skjøter som fås kjøpt hos faghandelen.
 
Hva kan jeg gjøre hvis jeg får flekker på tapeten?
På tapetens emballasje finner du som regel informasjon som forteller hvor vaskbar tapeten er. Problemet er vel ofte at emballasjen er kastet lenge før flekkende oppstår, og hva gjør man da? Når det kommer til tapet, er det slik at vanlige flekkfjerningsregler stort sett gjelder og at man kommer langt med litt rent, mildt såpevann. De fleste tapeter tåler litt vann (ikke tekstiltapeter), men få har godt av gnikking og skrubbing. Et lurt råd er å støvsuge tapeten først slik at du unngår å dra støvet utover med den fuktige kluten. Vask også nedenfra og opp så ikke skittent vann renner nedover tapeten. På noen papirtapeter, og på vinyltapeter, kan de vanskeligste flekkene tas med litt forsiktig bruk av whitesprit. Det beste rådet er alltid at du prøver først på et lite område som ikke er så synlig. Eksempelvis bak en hylle eller nede i et hjørne.

Når det gjelder tekstiltapet skal du ikke bruke vann. Bruk støvsuger og flekkfjerningsmiddel på sprayboks som tørker opp til pulver og som du kan børste forsiktig vekk. Et kjerringråd når det gjelder fettflekker er at disse kan fjernes med potetmel eller talkum.
 
Hva gjør jeg med luftbobler i tapeten?
Ofte forsvinner luftboblene av seg selv når tapetet får satt seg, men hvis det ikke skjer så bruk en nål og stikk et lite hull i boblen. Sprøyt litt lim inn i hullet med en engangssprøyte og press luften forsiktig ut. Fordel limet lett med fingerne.
 
Jeg har vært så uheldig å få et hakk i tapeten. Er det noe jeg kan gjøre med det?
Det er alltid lurt å ta vare på litt rester av tapeten. Riv vekk den løse eller skadete tapeten og grovklipp en tapetbit litt større en hullet som du fester midlertidig med litt maskeringsbånd. Skjær gjennom begge lagene med tapet ved hjelp av en stål-linjal og en skarp kniv. Fjern restene av den gamle tapeten, og lim på den nye biten. Tekstiltapeter er de som er vanskligst å reparere.