Godt forbredende underlagsarbeid er viktig og sluttresultatet vil avhenge mye av hvor godt denne jobben gjøres. Underlaget skal være jevnt, rent og tørt. Det er også en fordel å grunne slik at limet suger jevnt og ikke gir problemer med heft senere.

Kan man tapetsere oppå gammel tapet?

Svaret er ja, men kun i noen tilfeller.

Noen tapeter er spaltbare. Det betyr at de er produsert i to lag der du enkelt kan rive av det øverste laget og kun sitter igjen med en papirbakside på veggen. Denne fjerner du så godt du kan ved å fukte den med tapetklister for så å skrape av det som løsner. Til slutt sparkler du over. Er du heldig kan det hende at det er nok grunne med en oljebasert heftegrunn før du henger opp ny tapet. Ikke spaltbare tapet som sitter godt på veggen kan du gjerne tapetsere utenpå. (NB! Ikke tekstiltapet!). Vask overflaten på tapetet og gi det et strøk med oljebasert heftgrunn. Ved å bruke heftgrunn hindrer du skjolder, og du får et ensartet underlag som suger jevnt og gir et godt feste til lim og tapet.

Når dette er sagt er det best å fjerne gammel tapet dersom den sitter løst nok til det. Tekstiltapet må alltid fjernes og eneste utvei hvis det ikke går, er å sparkle hele veggen. Vær også oppmerksom på blærer i gammel tapet. Disse må rives opp, sparkles og pusses. slurver du med dette vil de følge med ut i tapeten du legger over.

Glassfiberstrie og miljøtapet

Gammel glassfiberstrie og miljøtapet kan være vanskelig å fjerne. Et lite tips er å banke litt forsiktig på veven med knoken for å høre etter en slags tikkelyd. Hører du denne er det mulig at veven sitter løst. Da er det enklere å rive den ned, men det betyr ikke at du slipper unna sparklingen. Den jobben bør du nok ta uansett. Du kan bruke vanlig sparkelmasse på glassfiberstrie. Alternativt kan du bare la glassfiberstrien eller miljøtapeten henge og helsparkle hele veggen. Et tredje alternativ, hvis du har miljøtapet, er å henge opp en underlagsduk av fiber utenpå tapeten.

Grunning

Grunningen gjøres for å få et ensartet underlag. Det forhindrer skjolder og det gjør at limet suger jevnt fra underlaget og får godt feste. Det finnes flere varianter av grunning som kan benyttes. Matt oljemaling, vannbasert grunningsmaling eller rett og slett fortynnet lim. Med oljemalingen får du en tett hinne som hindrer at fuktighet trenger inn i veggen - og senere også at eventuell fuktighet trenger ut. ulempen er at oljemaling lukter sterkt og tørker sent. Vannbasert grunningsmaling derimot, lukter mindre, tørker raskere og er rimligere.

Hvis tapeten du har valgt har en sterk bunnfarge, er det lurt å grunne veggen i tilnærmet lik farge. Lim kan brekkes i en valgt farge, på samme måte som maling. Da unngår du lyse striper hvis du skulle være så uheldig å få en liten glipe mellom tapetlengdene.