Når det gjelder fjerning av gammel tapet er kanskje det første spørsmålet man bør stille seg, om det er nødvendig å fjerne tapeten?

Hvis tapeten sitter godt til underlaget kan man i de fleste tilfeller tapetsere over, men da bør man være nøye med å grunne med heftgrunn før ny tapetsering slik at den nye tapeten fester seg. Et lite varsko er at når man tilfører heftgrunn på tapeten så tilfører man også fuktighet, og da kan det være at tapet som i utgangspunktet satt veldig godt, faktisk begynner å løsne litt allikevel. Fuktighet er nemlig nøkkelen til fjerning av gammel tapet.

Det beste er selvsagt alltid å få fjernet gammel tapet, men hvor enkel denne jobben er kan variere ganske mye. Noen ganger er det bare å dra den rett av, andre ganger er tapeten som skal fjernes en såkalt spaltbar tapet som du bare drar av det øverste laget på. Det sjiktet som blir igjen på veggen egner seg godt for ny tapetsering, men igjen, bruk heftgrunn først.

I de tilfellene tapeten gjør motstand og ikke vil slippe så lett finnes det også heldigvis noen tips.

Fuktighet og damp er nøkkelen til suksess

Fuktighet eller damp er som sagt de beste virkemiddlene. Det første man kan prøve er å gå over veggen med en lunken, fuktig svamp for så å bruke sparkel eller tapetskrape for å løsne tapeten. Det finnes også egne tapetoppbløtere som fukter tapeten og løsner tapetlimet slik at tapeten skal være lettere å skrape av. Fungerer ikke dette, finnes det også små dampmaskiner som kan leies hos forskjellige jernvare- og farvehandlere. Når du legger dampflaten mot tapeten vil den løsne slik at du kan skrape den enkelt bort. Ulempen med disse maskinene er at det kan bli litt vannsøl på gulvet og mye damp i rommet.

Når tapeten sitter så hardt at ingen ting fungerer bør man faktisk helsparkle veggen eller påføres veggfornyer eller underlagsduk. Mange syntes riktignok det blirfor mye jobb og velger derfor bare å tapetsere over.

Tekstiltapet må derimot alltid fjernes og eneste utvei hvis det ikke går, er å sparkle hele veggen. Vær også oppmerksom på blærer i gammel tapet. Disse må rives opp, sparkles og pusses. slurver du med dette vil de følge med ut i tapeten du legger over.

I tillegg til disse fagrådene, har vi selv god erfaring med å bare bruke en spruteflaske med litt varmt vann i som man spruter på tapeten. Deretter går man over med sparkel eller tapetskrape.