Tapetsering er ikke så vanskelig som mange tror. Alt som trengs er godt verktøy, nøyaktighet og tålmodighet. Det er også mye enklere å henge opp tapet i god kvalitet fremfor de rimligere tapetene.

 

Hvordan tapetsere

  1. Start med å finne frem alt nødvendig verktøy og dekk gulv med gråpapir eller plast. Sjekk også at batchnummeret på alle rullene er det samme.
  2. Fjern alle deksler til stikkontakter, lysbrytere og andre ting som du ikke ønsker at tapeten skal dekke. Er du veldig nøye kan listverket også fjernes, men det er ikke en nødvendighet.
  3. Klargjør underlaget. Les mer om dette i vår artikkel Underlaget er viktig.
  4. Begynn i et hjørne, bak gardinet eller bak en dør, da du ønsker å skjule ujevnheten det siste skjøtet vil skape. Tegn en vertikal linje der du vil starte. Bruk et vater (evt snor med lodd) og merk av loddrett nedover med en blyant. Hvis den første lengden er skjev, vil skjevheten synes bedre og bedre for hver meter man kommer bortover veggen. Vær nøye!
  5. Klipp tapetlengdene ca. 10 cm ekstra så du har litt å gå på. Bruk den første ferdigkuttede lengden som mal for de andre lengdene når du klipper. Pass på at mønsteret stemmer fra tapetlengde til tapetlengde. Legg tapetet med mønsteret ned. Sett også en pil i den ene enden for å sikre at du tapetserer lengdene i samme retning.
  6. Før på lim med en malekost eller rulle, enten på vegg eller dirkete på tapeten, avhengig av hva slags type tapet du har. Les mer om dette i vår artikkel Nyttig å vite om tapetlim. Sørg for at ingen tørre flekker slipper unna.
  7. Begynn å feste tapetet øverst, og husk på å la det stikke noen cm over listen. Slipp så ned andre halvdel og stryk så tapetet på plass med hendene. Bruk en tapetbørste for å stryke ut ujevnheter og bobler. Når man starter tapetseringen, legger man tapetet 4 - 5 mm. til høyre for blyantmerkene. Dette gjøres for å hindre at merkene eventuelt synes i skjøten.
  8. Bruk en tapetkniv og kutt vekk det overflødige tapet både oppe og nede, tørk vekk eventuelt lim, og ta en runde til med tapetbørsten.
  9. Les vår artikkel om Ofte stilte spørsmål. Her finner du mange gode tips og råd om hva du bør gjøre når du skal tapetsere i hjørner, over vinduer og dører, samt rundt stikkontakter og lignende.
  10. Fortsett tapetseringen til du når enden på veggen. Kutt av tapetet her. Bruk en god tapetkniv og støtt gjerne med sparkelen når du skjærer. Etter at dekslene til stikk-kontakter, lysbrytere og lignende er på plass er vår enkle og raske oppussing ferdig.

Lykke til!

 

Nedenfor har vi lagt ut par instruksjonsvideor som er laget av Ifi.no. Du vil finner flere nyttige filmer om tapetsering på deres egne "Gjør det selv" sider

Hvordan henge opp tapet - Step by step.

hvordan tapetsere i hjørner